Antiek Fotograferen – tips

door Han Hoezen

Kijken

antiek-slot-wandkastjeHet belangrijkste verschil tussen een goede fotograaf en een slechte zit in de manier van kijken. Een goede fotograaf kijkt bewust en met een kritisch oog naar het beeld van het onderwerp, met het oog van de liefhebber.
Ik heb een aantal praktische tips opgeschreven die op eenvoudige wijze tot goede resultaten kunnen leiden. Ik hoop dat u er uw voordeel mee kunt doen.

Licht

antieke-kruikenDe kwaliteit van het licht bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de foto. Fotografie betekent tenslotte ‘schrijven met licht’.
Flitslicht vanaf de camera spiegelt recht terug in de lens en geeft daarmee vaak lelijke glansplekken. Bovendien komen eventuele schaduwen recht naar achteren te liggen, terwijl licht en schaduw juist de vorm en diepte van objecten (maar bijvoorbeeld ook portretten) modelleren. Het gebruik van een flitser heeft nog een nadeel: het licht is erg hard van karakter. Hoe kleiner het oppervlak van een lichtbron, des te scherper is de schaduw.
Maar zonder flits heeft de camera vaak zo’n lange belichtingstijd dat de foto bewegingsonscherpte krijgt. Het is daarom het beste om, vooral binnen, een (eenvoudig) statief te gebruiken. Dan kunt u bij bestaand licht fotograferen en zelf het licht bepalen. Kleinere objecten kunt u dichter bij een lichtbron plaatsen (lamp of raam) en de lichtval er op regelen door het object te draaien of, als dat kan, de lamp te verplaatsen. Vermijd bij binnenopnames direct zonlicht. Dat leidt veelal tot te grote contrasten.
Vals licht, zoals tegenlicht, leiden de aandacht af van het object. Door tegenlicht meet de camera de lichthoeveelheid ook fout en fotografeert het object daardoor te donker.

Vormen, Lijnen, Kleuren

antiek-puddingblikZorg, indien mogelijk, dat de contouren van het artikel dat u wilt fotograferen visueel los komen van de omgeving. Kijk of voorwerpen, lijnen, vormen of kleurvlakken de afbeelding storen.
Kleinere artikelen kunt u een achtergrond geven door ze voor- en op een lap stof te zetten of voor een effen achtergrond. U kunt natuurlijk ook, in plaats van het onderwerp te isoleren, een ‘stilleven’ creëren, door een object in een mooie compositie in het beeld te plaatsen. Hierbij zijn de regels van de gulden snede eventueel een handig hulpmiddel  (zie nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_snede).
Met de positie van de camera t.o.v. het object heeft u veel invloed op de uitstraling ervan.
Wat hoogte betreft, vaak is op ‘objecthoogte’ het mooist, bijvoorbeeld bij een kast of een vaas (dit is geen regel maar slechts een voorbeeld), soms is het beter om van bovenaf te fotograferen (bijvoorbeeld bestek). Door een beetje om het object heen te lopen en te kijken hoe het beeld verandert ontdekt u meestal wel de beste positie.
Als u een zoomlens op de camera heeft dan is het goed om daar eens mee te experimenteren. Een algemene stelregel is: een uitgezoomde lens (groothoek) vergroot de diepte, en is vooral geschikt bij ruimtegebrek. Vooral als u dichtbij het onderwerp gaat staan treedt er wat vervorming op. Een iets meer ingezoomde lens comprimeert de dieptewerking en geeft vaak een wat rustiger beeld. Bovendien maakt een ingezoomd (tele) objectief de achtergrond onscherper, waardoor het object daarvan los komt.

Algemene tips

antieke kast op deantieksiteAls één foto niet een goed- of compleet beeld kan geven van het object (wat meestal het geval is), voeg dan één of meer detailfoto’s toe. Zo krijgt de klant een betere indruk en kunt u zelf de aandacht sturen naar belangrijke aspecten van het artikel. U kunt op de Antieksite maximaal 10 foto’s per artikel tonen.

Grotere foto’s tonen meer dan kleine. Foto’s die te groot zijn worden door ons systeem vanzelf teruggebracht tot een bruikbare maat. Een nadeel van grote fotobestanden is wel dat het invoeren ervan iets trager gaat, omdat de verwerkingstijd ervan wat langer is.
Het voordeel van digitale fotocamera’s is dat u het resultaat direct kunt bekijken. Als u kritisch naar de foto kijkt ziet u meestal direct of er iets aan schort, en zo ja, of er nog iets aan te verbeteren valt.
Als u overweegt een nieuwe camera aan te schaffen, laat u dan niet te veel verleiden door de hoeveelheid megapixels. Veel verkopers leggen daar accent op. Veel megapixels zijn wel belangrijk voor flinke vergrotingen, maar voor internet is 3 megapixel ruim voldoende en voor goede afdrukken is 5 megapixel genoeg. Bovendien: hoe meer pixels een foto heeft, des te groter zijn de bestanden in de computer.
Minstens zo belangrijk is de lens (het objectief) van de camera. Een goede lens geeft een betere scherpte, contrast- en kleurweergave, en een onvervormd beeld.
Optische zoom is erg handig, digitale zoom is niet serieus bruikbaar.

Heeft u nog specifieke vragen over fotografie, dan kunt u altijd een mailtje sturen naar info@deantieksite.nl